Hack: schnabalina Trotzkopf met peplum

17-10-2021

Wat heb je nodig?

Het gratis patroon van Schnabalina Trotzkopf. Deze kun je hier vinden.
Liniaal
Je normale naaibenodigdheden 

Aanpassingen patroon

Allereerst moet je een paar aanpassingen maken aan het patroon. Ze zijn niet moeilijk. Leg het voorpand op het achterpand. Knip het achterpand op dezelfde lengte als het voorpand. Zie afbeelding. Let op in het patroon zit geen naadwaarde. Die moet je er zelf dus nog bij tekenen.

Vervolgens meet je het onderste deel van het voorpand op. Dat was bij mij 15cm breed en 20 cm hoog.
De breedte gaan we vermenigvuldigen met 4. Het onderste deel wordt dus 60cm breed en 20 cm hoog. Deze knip ik twee maal uit.  Let ook hier weer erop dat je nog naadwaarde moet toevoegen.
Ik kies voor de onderzijde voor een rolzoom dus voeg geen extra naadwaarde daar toe, maar wil je een gewone zoom moet je nog wel extra naadwaarde toevoegen. 

Naaien

Zet het bovenste gedeelte in elkaar volgens de instructie. 
Sluit eerst de schoudernaden. Werk dan de hals af met een bies. Daarna zet je de mouwen in en sluit je de zijnaden.

Nu pak je de twee onderdelen. Ik werk eerst de onderzijde af met een rolzoom. Als je trekt aan de stof terwijl je de rolzoom naait gaat hij nog extra golven. 
Je kan hem natuurlijk ook gewoon omzomen. Het is ook mogelijk om de zoom als laatste af te werken. Leg nu de twee onderpanden met de goede kanten op elkaar. Naai de zijnaden. 
Ik steek nu de lockdraden weer terug met een naald in de zojuist genaaide naad. 


Nu is het tijd om de rimpelen. Stik twee naden met een grote steeklengte langs de bovenkant. Ik naai er altijd eentje op ongeveer 0,6 cm van de kant en eentje op ongeveer 1,2 cm van de kant. 
Verdeel de het onderpand en het bovenpand in vieren en markeer met spelden
Rimpel nu het onderpand tot het dezelfde lengte heeft als het bovenpand. Zorg dat de markeringen van het onderpand en bovenpand met elkaar overeen komen.  Verdeel de rimpels goed en naai vast.

Het strijkijzer er overheen en je bent helemaal klaar. 

Je kunt er natuurlijk ook heel makkelijk een jurkje van maken. Dan hoef je alleen maar het onderpand langer te tekenen. 

Succes!!

Deel je creatie en vergeet vooral niet #caelsewing te gebruiken zodat ik jullie mooie creatie kan zien! Of wordt lid van de Facebook groep Cæl Sewing show & tell